Hur jobbar man?

Definitionen av hur man jobbar skiljer sig mellan arbetsplatser. Och det är för att många arbetsplatser är inom olika branscher med olika arbetsuppgifter. 

Man kan dock förklara det hela som att så länge man utför de arbetsuppgifter arbetsgivaren tilldelar dig så jobbar man.

Passa tider

Passa tider. Se alltid till att komma i tid om du inte gjort upp med din arbetsgivare/närmsta chef att du kan bli sen.

Börjar ditt arbetspass 09:00 så betyder det att du ska vara redo att börja jobba 09:00, skulle du av någon anledning bli sen så vill arbetsgivare att du meddelar detta antingen genom att ringa eller att skicka sms. Vi rekommenderar att ringa i första hand, skicka ett sms om din arbetsgivare inte svarar på telefonsamtalet.

Det finns flera anledningar till att man ska komma i tid till jobbet. Här nedan listar vi några anledningar:

-Kollegan står själv på jobbet och måste på toaletten och har räknat med att få gå den tiden du är på plats.

-Du börjar arbeta när det är som mest att göra och arbetsuppgifterna hinns inte med pga din sena ankomst. 

-Du förlorar pengar på att inte komma i tid.

-Du bryter mot ditt kontrakt om du inte kommer i tid, när arbetspassen är förlagda en viss tid så är det då arbetsgivaren vill ha dig på plats. Är du inte på plats när arbetsgivaren schemalagt dig så kan det leda till uppsägning.
 

Var motiverad och engagerad

Om du är motiverad så kommer jobbet bli roligare att gå till. Om du är engagerad så kommer arbetsgivaren tycka att är en bättre anställd. Om du är en motiverad och engagerad anställd så kommer det bli fantastiskt att gå till jobbet.

Det svåra för arbetsgivare idag är att finna motiverade och engagerade personer som brinner för det de gör. Så är du den anställde så kommer du att kunna gå långt.

Viktigt att även poängtera är att arbetsgivaren kan jobba mycket med att försöka motivera och engagera personal, dock så är det du som arbetstagare som måste ha en inre drivkraft. 

LÖN

Lön är något som man får när man jobbar. På de flesta arbetsplatser så får man lön i efterskott, och det infaller som oftast den 25.e. Detta är dock arbetsgivaren som bestämmer vilket datum de väljer att betala ut sina löner till sina anställda.

Som exempel- Har du jobbat 3 dagar i maj, så får du lönen för dessa dagar den 25.e juni.  

Ett tips är att inte förhandla om lönen det första du gör, arbetsgivaren tilldelar dig den lönen som de är villiga att betala och är du helt ny på jobbet och  du kanske aldrig haft ett jobb tidigare så är du tyvärr inte i ett bra förhandlingsläge.

Ledighet/Semester

Många gånger så vill du vara ledig, men det är inte en självklarhet att du får beviljad ledighet.

Du som tar ett sommarjobb förväntas jobba under sommaren, vilket betyder att du kommer jobba när många andra har semester. Det kan svida ibland på fina sommardagar men det är sånt man får räkna med då jobbet faktiskt är ett jobb som kommer utföras under sommaren och arbetsgivaren tar inte hänsyn till att du hellre vill vara ute och chilla med dina kompisar en fin sommardag. 

Anställningsform

Anställningsform är helt enkelt vad för typ av anställning du har och det framgår på ditt anställningsavtal/kontrakt. Det finns två olika anställningsformer och de ser du här nedan.

Fast/tillsvidareanställning: Det är en anställning som inte har ett slutdatum utan den rullar på tills den dagen du som arbetstagare eller arbetsgivare avslutar anställningen.

Tidsbegränsad anställning: Det är en anställning som är beräknad att pågå under en viss tid, som exempel ett sommarjobb är en anställning som är beräknad att pågå mellan 1.a juli-31.e augusti.

Det vanligaste är att anställningar påbörjas med 6 månaders provanställning. Provanställningen är till för arbetsgivare att se så att du som anställd klarar av jobbet och att du är lämpad för det, men den är dessutom för dig som arbetstagare så att du har möjlighet att känna på att det är någonting som du klarar av att arbeta med. En provanställning har arbetsgivaren rätt att avsluta utan någon större anledning. En provanställning har dessutom som regel kortare uppsägningstid än en fast/tillsvidareanställning..

VågA UTVECKLAS

Kommer arbetsgivaren med nya arbetsuppgifter så måste du våga att prova på, desto mer saker du får göra på arbetsplatsen desto mer kommer du att lära dig. Med hjälp av lärdomen så kommer du att utvecklas och självklart kan det vara jobbigt att göra nya saker men det är det som gör så att vi utvecklas, man kommer att stöta på problem men det är problem som sen helt säkert går att lösa. 

Håll det du har lovat

Det är viktigt i privatlivet men det är också oerhört viktigt på dina arbetsplats, har du lovat att du ska genomföra en sak så ska du se till att det görs. Har du lovat att täcka upp för kollegan så ska du täcka upp för kollegan. Detta kommer att gynna dig i längden, kanske till och med så att du är den som kommer bli befordrad.

Sugen på att utvecklas inom företaget?

Om du har uttryckt att du vill utvecklas inom företaget så gäller det att du visar det, handlar det om att du vill kliva upp i en ansvarsposition så gäller det att du visar att du tycker om att ta ansvar och att du faktiskt tar ansvar. Ansvarspositionen kanske inte är där om 1 månad, den kanske inte finns där om 6 månader. Men se till att hålla lågan uppe fram tills den dagen positionen finns öppen, det är då arbetsgivaren kommer att titta tillbaka på ditt engagemang som du hållit under denna period, på så sätt kommer du att nå dit du vill. 

Genomför arbetsuppgifterna

I alla jobb så ingår det arbetsuppgifter, ingår det i ditt jobb att du ska städa, sälja, laga mat, skriva ut papper så är det de du är anställd för att göra. Bara för att ena arbetsuppgiften är roligare än den andra så betyder det inte att du kan skippa den tråkigare arbetsuppgiften. Alla uppgifter finns av en anledning så det måste du acceptera, annars är du inte på rätt plats.