Hur får man ett jobb?

Hur man får ett jobb skiljer sig utefter vilka förutsättningar man har. Antingen så kanske du måste gå runt till olika arbetsgivare och söka jobb, du har kanske någon förälder som har företag som kan anställa dig eller så får du ett jobb genom kontakter.

Det finns inga rätt eller fel hur du får ett jobb, huvudsaken är att du får ett.

Skriv CV

I ett CV skriver du dina tidigare arbetslivserfarenheter. Tänk igenom vilka jobb du har haft, eventuella praktikplatser eller andra saker som kan vara relevant för arbetsgivaren att veta. Nedan listar vi några punkter som vi tycker är viktiga att ha med i sitt CV.

-Tidigare arbeten, viktigt att du tar med titeln på det du gjorde samt under vilken period du hade det.
(som ex.Vaktmästare hos nilssons kommun, maj 2018-juli 2018)
-Namn
-Adress
-Telefonnummer

 

Skriv personligt brev

Ditt personliga brev är det som avgör om du får komma på en arbetsintervju. Vi rekommenderar dig att faktiskt lägga ner tid på ditt personliga brev.

Det är här du har möjligheten att komplettera ditt CV. 

Om du däremot inte har någon erfarenhet sen tidigare så du klarar få ihop ett CV så har du möjligheten i det personliga brevet att förklara vem du är, varför du vill ha jobbet samt vad du skulle tillföra arbetsplatsen. Viktigt att även tänka på är att ett personligt brev rekommenderas att vara ett halvt A4. Det personliga brevet ska innehålla så mycket information på så liten yta som möjligt så det blir lätt för arbetsgivaren att få en bild av dig. 

Vi skulle dessutom rekommendera att du har med dessa punkter:

-Bild på dig själv
-Namn
-Adress
-Telefonnummer
 

Gå ut till arbetsgivaren

För att öka dina chanser till ett jobb så skulle vi rekommendera dig att gå ut till arbetsgivaren så arbetsgivaren får träffa dig personligen. Våra bästa tips till dig som går ut till arbetsgivaren för att söka ett jobb är: 

-Tänk på vad du har på dig. Anpassa din klädsel utefter vilket jobb det är du ska söka. 

-Gå fram till en anställd och presentera dig, förklara vad du gör där och fråga efter en personalansvarig.

-Håll ögonkontakt med den/de personerna du får prata med hos arbetsgivaren, detta visar självsäkerhet.

-Vill arbetsgivaren att du ska skicka in ett CV samt personligt brev via nätet så ska du fråga om du dels kan få lämna ditt CV och personliga brev till dom men att du även förklarar att du kommer skicka in en ansökan via nätet. 

-Prata tydligt när du är ute och söker jobb, ett mumlande är inte arbetsgivare intresserade av.

-Hälsa gärna i hand när du presenterar dig. 

 

Gå in på företagets webbsida

Många företag väljer att annonsera sina lediga tjänster på sina webbsidor, beroende på vad det är för företag så kan det vara den enklaste vägen att gå när man söker ett jobb hos dom. Det kan vara så att det är det enda sättet företaget även vill ha sina ansökningar och då får man respektera det. Skulle du inte respektera det så kan det ses som negativt och dina chanser att få jobbet försämras. 

Använd internet

Om du går in på internet på någon sökmotor och söker efter lediga jobb i den stad/kommun du önskar jobba i så får du upp sökresultat på sökmotorn som leder dig till många sidor som det ofta ligger flera olika jobb på samma ställe. Många gånger kan du dessutom filtrera så du bara får upp deltidsjobb/sommarjobb eller extrajobb. Och på samma sätt där som om du skulle gå in på företagens webbsida så är det att skicka in ditt CV samt personliga brev digitalt. 

Vill man ha ett jobb så hittar man ett jobb

Vill man ha ett jobb så får man ett jobb, svårare än så är det inte. Det handlar om grundinställning. Det är ytterst sällan någon ringer och säger "Hej, jag vill att du börjar jobba hos mig" utan att du ens visat ett intresse för jobbet.
Därav är det viktigt att visa framfötterna, och att man vågar ta plats